fbpx

Miten päästä eroon tatuoinnista?

Kaduttaako tatuointi? Tuntuuko, että aiemmin huippu idealta tuntunut tatuointi ei olekaan niin hauska tai koet, että se ei enää istu kehoosi? Ei hätää, tatuoinnin poistaminen laserilla on turvallinen ja tehokas keino päästä häiritsevästä musteesta eroon.

Vaikka laserit ovat nykyään hyvin tehokkaita ja turvallisia, tatuoinnin poistaminen on kuitenkin pitkähkö prosessi ja onkin hyvä ymmärtää, miten tatuointiväriä saadaan ihosta poistettua ennen kuin hyppäät projektiin mukaan. Listasimme tärkeimpiä asioita, joita sinun on hyvä tietää tatuoinnin poistosta laserilla.

Tatuoinnin poisto -ennen & jälkeen

1. Väriaineen haalistuminen

Laserilla aikaansaadaan tatuointivärin pilkkoutuminen pienemmiksi partikkeleiksi. Tämä tapahtuu, kun laservalo absorboituu tatuoinnin väriin. Näitä pieniä partikkeleita aineenvaihdunta lähtee hiljalleen poistamaan alueelta ja syntyy värin haalanemista. Tatuoinnin poistumiseen vaikuttavat useat eri tekijät kuten miten syvällä muste on ihossa, väriaineen määrä ja mitä väriä on käytetty. Musta väriaine poistuu kaikista helpoiten, valkoista puolestaan ei ole mahdollista poistaa lainkaan. Lisäksi värin poistumiseen vaikuttavat mahdollinen arpikudos tatuoinnin alueella sekä väriaineen huono laatu. Myös henkilökohtaiset ominaisuudet kuten aineenvaihdunta ja tupakointi vaikuttavat väriaineen poistumiseen.

2. Tatuoinnin poistaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä

Malttia on hyvä olla mukana, mikäli tavoitteena on tatuoinnin poistaminen kokonaan. Tatuoinnin poistaminen kannattaakin ajatella prosessina. Värin poistuminen alueelta kestää yhden hoitokerran jälkeen noin 12vk, jonka aikana ei uutta käsittelyä voida toteuttaa. Liian tiuhaan tehdyt laserkäsittelyt aiheuttavat ns. haamukuvan riskiä, jolla tarkoitetaan värin epätäydellistä poistumista tatuoinnista. Pitkien hoitovälien vuoksi prosessi voi kestää hyvin muutamankin vuoden, riippuen tarvittavien hoitokertojen määrästä.

Värin poistuminen tapahtuu kerroksittain ja yhdellä hoitokerralla saadaan poistettua vain tietty kerros mustetta, tästä syystä hoitokertoja tarvitaan useita. Mikäli tavoitteena on poistattaa mustetta peitekuvaa varten, tarvittavien hoitokertojen määrä on yleensä alhaisempi.

Nopeus ei valitettavasti ole tatuoinnin poistossa valttia, hyvän lopputulosten takaamiseksi. Liian tiuhaan tehdyt hoidot altistavat haamukuville ja liian agressiivisesti käsitelty tatuointi voi aiheuttaa ihon arpeutumista. Oikein ja hyvin toteutettu prosessi poistaa värin kauniisti jättämättä haamukuvia tai arpikudosta.

3. Vihreät ja siniset värit ovat haastavia poistaa

Laserilla voidaan poistaa tehokkaasti melkeinpä kaikkia värejä, tähän vaikuttaa olennaisesti käytössä olevat aallonpituudet. Laserin teho perustuu eri aallonpituuksiin, joilla pystytään käsittelemään eri värejä. Yksi aallonpituus ei kykene poistamaan kaikkia värejä, siitä syystä onkin hyvä varmistaa, onko hoitopaikassa juuri sinun tatuoinnin värille soveltuvaa laser aallonpituutta. Mabelin tatuoinnin poisto laserissa on useita aallonpituuksia, jolloin voimme poistaa sillä kaikkia tatuointivärejä.

Mustat värit poistuvat ihosta kaikista helpoiten, siniset ja vihreät sävyt vaativat useimmiten useampia hoitokertoja mustaan verrattuna. Punaiset sävyt poistuvat myös tatuoinneista hyvin. Valkoinen sävy on ainut, jota ei valitettavasti pystytä poistamaan lainkaan, sillä laserin valoenergia aiheuttaa valkoiseen sävyyn hyvin herkästi hyperpigmentaatiota. Tästä syystä myös pastellisävyissä on hyvä noudattaa varovaisuutta.

4. Laser tatuoinnin poisto sopii lähes kaikille

Pääsääntöisesti laserhoito voidaan toteuttaa kaikille. On kuitenkin muutamia poikkeuksia, jolloin hoitoa ei suositella tehtävän kuten: raskaana olevat ja imettävät äidit, erilaiset ihosairaudet ja -tulehdukset sekä autoimuunisairaudet, epilepsia ja tummat ihonsävyt. Näiden ohella esteitä hoidolle ovat käytössä olevat valolle herkistävät lääkeaineet ja antibioottikuurit.

5. Miten pian tatuointia voi lähteä poistamaan laiton jälkeen?

Tärkeää on antaa ihon ensin parantua rauhassa tatuoinnin laitosta. Suositusväli on noin 5vk, mikäli ihon toipuminen tapahtuu normaalisti tatuoinnin laiton jälkeen. Konsultaatiossa on mahdollista tulla käymään jo aiemminkin ja hoidot aloitetaan sitten kun aika on sopiva laserkäsittelyjen aloitukselle.

6. Tehokas ja turvallinen laserlaite sekä osaavat tekijät ovat avainasemassa tatuoinnin poiston onnistumiselle

Markkinoilla on useita erilaisia lasereita, joissa on jonkin verran eroavaisuuksia. Suurin ja merkittävin ero liittyy laitteen tehokkuuteen, laserimpulssi on olennaista saada vietyä tatuointiin mahdollisimman suurella energialla ja nopealla impulsilla. Näin taataan hoidon tehokkuus vähäisellä ihoärsytyksellä. Pitkä impulssiaika puolestaan kuumentaa ihoa liikaa ja ihovaurioita syntyy herkemmin. Esimerkiksi laitteessamme oleva Twin Pulse -ominaisuus on uusinta laserteknologiaa, jolla saadaan kaksi yhtä tehokasta laserimpulssia hyvin tiheästi peräkkäin, joka tehostaa väriaineen pilkkoutumista. Laserin ominaisuuksien lisäksi on tärkeää suorittaa hoito terveydenhuollon ammattilaisella tai lääkärillä, jolla on erillinen koulutus laser tatuoinnin poistoihin. Ammattilainen osaa suorittaa hoidon mahdollisimman tehokkaasti huomioiden turvallisuuden sekä välttää ihovaurioita.

Tatuoinnin poisto -ennen
Tatuoinnin poisto -1. hoitokerran jälkeen
Tatuoinnin poisto -jälkeen

6. Mitä tulee ottaa huomioon ennen laserhoitoon tulemista

Voimakasta ruskettumista on hyvä välttää noin 4vk ajan ennen hoitoon saapumista. Mikäli ihonsävy on kovin tumma, on riskinä laservalon absorboituminen myös oman ihon väripigmenttiin, jolloin alueelle saattaa syntyä hypopigmentaatiota. Tästä syystä laserhoitoja ei myöskään suositella kovin tummille ihonsävyille.  Myös itseruskettavan käyttöä on tarpeen välttää käsiteltävällä alueella 4vk ennen hoitoa. Tuotteet ovat yleensä öljypitoisia ja öljypartikkelit voivat jäädä ihohuokosiin jopa kuukaudenkin ajaksi. Öljypartikkelit aiheuttavat ihossa voimakasta lämpenemistä laserkäsittelyn aikana ja voivat siten aiheuttaa iholle poikkeuksellista reagointia. Ennen hoitoja on hyvä välttää myös Omega 3 -valmisteita kahden viikon ajan.

7. Ihon toipuminen laserkäsittelyn jälkeen

Toipuminen vie keskimäärin yhdestä päivästä viikkoon. Hoidon jälkeen on tavallista, että iholla esiintyy pientä punoitusta ja turvottelua. Myös vesikelloja voi syntyä käsitellylle alueelle, joskin tämä on tavallisempaa vasta myöhäisempien hoitokertojen yhteydessä, jolloin värin poistamiseen tarvitaan suurempia tehoja laserista. Oireet helpottaat ensimmäisen viikon aikana. Käsiteltyä aluetta on hyvä rasvata ensimmäisen viikon ajan perusvoiteella. Lisäksi punoitusta ja turvottelua voi helpottaa kotona kylmähoidolla. Saunomista ja kuumaa vettä on hyvä välttää kunnes alue on kokonaan parantunut. Laserkäsitelty iho on myös herkkä auringon aiheuttamalle palamiselle sekä pigmenttiläiskien synnylle, tästä syystä ihoa on tärkeää suojata auringolta noin 3vk ajan.

Mabelissa kaikki tatuoinnin poistot suorittavat terveydenhuollon ammattilaiset, joilla on erillinen koulutus laser tatuoinnin poistoihin. Meillä on useiden vuosien kokemus tatuoinnin poistoista laserilla. Lisäksi olemme saaneet Aluehallintovirastolta ja Stukilta erillisen luvan laser tatuoinnin poistoihin klinikallamme. 

Hoitoprosessi aloitetaan aina maksuttomalla konsultaatiokäynnillä, jossa arvioimme tatuoinnin tarkemmin, kerromme prosessista ja annamme tarkan hinnan hoitokerroille. Konsultaatio on mahdollista tehdä myös sähköpostitse, mutta tarkan hinnan voimme antaa vasta kun näemme tatuoinnin paikan päällä. 

Voit lukea lisää tatuoinnin poistosta kotisivuiltamme klikkaamalla tästä.

Muut blogitekstit: